Glycyrrhizinsyra i lakrits – Vad är det och hur påverkas vi?

Glycyrrhizinsyra i lakrits - Vad är det

Sara Lindqvist

Låt oss dyka ner i en värld av sötsaker och vetenskap! Du kanske älskar lakrits, eller kanske inte, men en sak är säker: den innehåller ett intressant ämne vid namn glycyrrhizinsyra. Det här ämnet, känt för sin söta smak och olika effekter på kroppen, är definitivt värt att utforska lite närmare.

Vad är glycyrrhizinsyra?

Glycyrrhizinsyra är en fascinerande komponent. Det är faktiskt den som ger lakrits dess karakteristiska söta smak, som är ungefär 30-50 gånger sötare än socker! Denna förening finns naturligt i rötterna av lakritsväxten, Glycyrrhiza glabra, och har använts i århundraden, inte bara som smaksättare utan även i traditionell medicin.

Kemiskt sett tillhör glycyrrhizinsyra gruppen saponiner, som är kända för sina skummande egenskaper. För att få fram detta ämne ur lakritsrot, utsätts roten för en process där den krossas och kokas, och därefter extraheras glycyrrhizinsyran.

Det är fascinerande hur en sådan komplex process leder till framställningen av något så vardagligt som en lakritskonfekt!

Hur glycyrrhizinsyra påverkar kroppen

Nu till det riktigt intressanta: hur påverkar glycyrrhizinsyra oss? Det här ämnet har en unik påverkan på kroppen, och det är inte bara en fråga om smak. Först och främst är det viktigt att förstå att glycyrrhizinsyra inte bara är sött, utan det har också biologiska effekter som kan vara både positiva och negativa.

Hur glycyrrhizinsyra påverkar kroppen

En av de mest kända effekterna av glycyrrhizinsyra är dess påverkan på blodtrycket. Det kan faktiskt orsaka en ökning av blodtrycket hos vissa människor, vilket är anledningen till att de som lider av högt blodtryck eller hjärtproblem ofta råds att begränsa sitt intag av lakrits.

Detta sker genom att glycyrrhizinsyra påverkar kroppens balans av mineraler, framför allt genom att hämma enzymet som är ansvarigt för att bryta ner kortisol, kroppens stresshormon. Detta kan leda till en obalans i elektrolyterna och därmed höja blodtrycket.

Men det är inte allt. Glycyrrhizinsyra har också visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper. Det har traditionellt använts för att behandla tillstånd som magsår och inflammation i levern. Det är fascinerande att något som kan hittas i en godisbutik också kan ha sådana potentiella hälsofördelar!

Dock är det viktigt att komma ihåg att allt detta är beroende av mängden glycyrrhizinsyra som konsumeras. Små mängder är osannolikt att orsaka några stora problem, men som med allt annat, är det nyckeln att njuta av det i måttliga mängder.

Dosering och säker konsumtion

När det gäller lakrits och glycyrrhizinsyra, är nyckelordet måttfullhet. Det är viktigt att förstå att även om lakrits är en behandling många av oss njuter av, kan för mycket av det goda faktiskt vara skadligt. Så, hur mycket lakrits är för mycket? Här är några riktlinjer för säker konsumtion:

 1. Begränsa mängden: Det rekommenderas att vuxna inte konsumerar mer än 100 gram lakrits dagligen. För barn bör denna mängd vara betydligt mindre.
 2. Var uppmärksam på symtom: Om du upplever symtom som högt blodtryck, svullnad eller trötthet, kan det vara tecken på för mycket glycyrrhizinsyra.
 3. Särskilda hänsynstaganden: Personer med befintliga hälsotillstånd som högt blodtryck eller hjärtsjukdomar bör vara extra försiktiga och rådgöra med en läkare.

Det är också viktigt att vara medveten om att inte all lakrits faktiskt innehåller glycyrrhizinsyra. Vissa sorter, särskilt de som är märkta som ”lakritssmakande”, kan vara fria från denna förening. Dessa kan vara ett säkrare alternativ för dem som är särskilt känsliga för glycyrrhizinsyrans effekter.

Sammanfattning och avslutande tankar

Vi har nu tagit en omfattande titt på glycyrrhizinsyra och dess roll i lakrits, från dess kemiska egenskaper till dess påverkan på vår hälsa och hur vi kan konsumera den på ett säkert sätt. Det är tydligt att medan lakrits kan vara en njutbar godis, är det också något som kräver ansvarsfull konsumtion.

För att sammanfatta vårt äventyr i lakritsvärlden:

 • Glycyrrhizinsyra, den aktiva ingrediensen i lakrits, är både sött och potentiellt kraftfullt.
 • Det kan ha positiva effekter, som dess antiinflammatoriska egenskaper, men också negativa, som att höja blodtrycket.
 • För att njuta av lakrits säkert, bör vi följa rekommenderade gränser och vara medvetna om de tecken som tyder på överkonsumtion.

Lakrits är mer än bara en godis; det är en produkt med en rik historia, intressant vetenskap och potentiell påverkan på vår hälsa. Nästa gång du tar en bit av din favoritlakrits, kom ihåg att njuta av den med kunskapen om dess innehåll och effekter.

Oavsett om du är en lakritsentusiast eller bara någon som njuter av en bit då och då, är medvetenhet om vad du äter alltid viktigt. Genom att förstå glycyrrhizinsyra och dess roll i lakrits kan vi göra informerade val om vår konsumtion och fortsätta njuta av denna unika delikatess på ett hälsosamt och ansvarsfullt sätt.

3 svar på ”Glycyrrhizinsyra i lakrits – Vad är det och hur påverkas vi?”

  • Barn kan äta lakrits i små mängder, men det är viktigt att övervaka deras intag eftersom de kan vara mer känsliga för glycyrrhizinsyrans effekter, särskilt om de äter det regelbundet.

   Svara

Lämna en kommentar