Hur lakrits kan påverka blodtrycket

Hur lakrits kan påverka blodtrycket

Sara Lindqvist

Är du en av dem som inte kan motstå en påse saltlakrits? Eller kanske föredrar du den sötare varianten? Lakrits är en älskad godis i Sverige, men visste du att den kan påverka ditt blodtryck? Det här är ingen skröna från gamla tider. Forskning visar att det finns ett samband mellan lakritskonsumtion och blodtryck. Så låt oss dyka ner i hur det här populära godiset kan påverka din hälsa.

Lakritsrotens söta kraft

Lakrits kommer från roten till växten Glycyrrhiza glabra. Det som ger lakrits dess karakteristiska smak är glycyrrhizin, en söt substans som är upp till 50 gånger sötare än socker. Men glycyrrhizin har också andra effekter, särskilt på vårt blodtryck.

Hur påverkar lakrits blodtrycket?

Glycyrrhizin i lakrits kan påverka blodtrycket genom att stimulera kroppen att behålla salt, vilket i sin tur ökar vätskevolymen i blodet. Detta kan leda till högre blodtryck. För vissa personer kan även en måttlig konsumtion av lakrits leda till märkbara förändringar i blodtrycket.

Är all lakrits dålig för blodtrycket?

Det är viktigt att komma ihåg att inte all lakrits innehåller glycyrrhizin. Många godistillverkare erbjuder ”lakrits” som egentligen är smaksatt med anis och inte innehåller något från den verkliga lakritsroten. Dessa produkter bör inte ha samma effekt på blodtrycket som traditionell lakrits.

Tips för lakritsälskare med blodtrycksbekymmer

Om du är orolig för ditt blodtryck men älskar lakrits, finns det några saker du kan göra. Först och främst, överväg att begränsa mängden lakrits du konsumerar. Titta också efter lakrits som är fri från glycyrrhizin. Dessa produkter kan ge dig den smak du älskar utan att påverka ditt blodtryck.

Personliga berättelser: när lakrits blev ett problem

Det finns många anekdoter om personer som har upplevt blodtrycksförändringar på grund av lakrits. En historia kommer från Anna, en medelålders kvinna som älskade sin dagliga dos av saltlakrits. Hon märkte inte hur hennes blodtryck sakta smög sig uppåt tills en rutinmässig kontroll visade att hon hade högt blodtryck. Efter att ha minskat på lakritskonsumtionen såg hon en tydlig förbättring i sitt blodtryck.

Sammanfattning

Även om lakrits är en god och ibland beroendeframkallande behandling, är det viktigt att vara medveten om dess potentiella effekter på blodtrycket. Genom att vara uppmärksam på hur mycket och vilken typ av lakrits du konsumerar, kan du njuta av ditt favoritgodis utan att oroa dig för din hälsa.

Lämna en kommentar