Recept på lakritsglaserad lax: En unik smakkombination

Recept på lakritsglaserad lax: En unik smakkombination

Lucas Jansson

Har du någonsin tänkt på att kombinera lakrits med lax? Vid första anblicken kan det verka som en osannolik kombination, men tro mig, det är en smakupplevelse utöver det vanliga. I den här artikeln ska vi dyka djupt in i hur du kan skapa detta underverk i ditt eget kök. Oavsett om du är en erfaren kock eller bara vill prova något nytt och spännande, är detta recept på lakritsglaserad lax något som kommer att väcka uppmärksamhet vid middagsbordet.

Varför lakrits och lax?

Lakrits, med sin distinkta sötma och djupa smakprofiler, kan komplettera den feta och rika smaken av lax på ett sätt som kanske inte är uppenbart vid första tanken. När lakritsen kombineras med andra ingredienser i glazen, som soja och honung, bildar den en perfekt balans av sötma, sälta och umami som förhöjer laxens naturliga godhet utan att överväldiga den.

Ingredienser du behöver

För att börja med detta äventyr behöver du följande ingredienser:

 • 4 laxfiléer, med eller utan skinn beroende på din preferens
 • 2 msk lakritspulver eller fint krossade lakritsrotsgodisar
 • 2 msk sojasås
 • 1 msk honung eller agavesirap
 • 1 tsk färskriven ingefära
 • En nypa svartpeppar

Steg-för-steg: så gör du lakritsglaserad lax

 1. Förbered glazen: Blanda lakritspulvret, sojasås, honung, ingefära och svartpeppar i en liten skål. Rör om väl tills allt är väl blandat.
 2. Marinera laxen: Lägg laxfiléerna i en form och häll över glazen. Se till att varje bit är väl täckt. Låt marinera i kylskåpet i minst 30 minuter, men helst några timmar för att intensifiera smakerna.
 3. Förvärm ugnen: Sätt ugnen på 200 grader Celsius. Förbered en ugnsfast form med bakplåtspapper.
 4. Grilla laxen: Placera laxfiléerna på bakplåtspapperet och grilla i ugnen i 12-15 minuter, beroende på tjocklek. Halvvägs genom, pensla laxen med ytterligare glaze för extra smak.
 5. Servering: Servera den lakritsglaserade laxen varm, tillsammans med dina favoritsidorätter. Ett friskt grönt sallad eller ångade grönsaker och kokt quinoa fungerar utmärkt som tillbehör.

Tips för att lyckas

 • Lakritspulver vs lakritsgodis: Om du använder lakritsgodisar, se till att de är fint krossade för att undvika klumpar i glazen.
 • Anpassa sötman: Beroende på din smak kan du justera mängden honung i receptet. Om du föredrar en mindre söt glaze, börja med mindre honung och justera till smak.
 • Låt det marinera: Ju längre laxen får marinera, desto djupare och mer intensiva blir smakerna. Om du planerar i förväg, låt den marinera över natten.

Varför detta recept är en vinnare

Detta recept på lakritsglaserad lax är inte bara enkelt att följa, utan det är också ett utmärkt sätt att imponera på dina gäster med något de sannolikt aldrig har provat förut. Kombinationen av sött, salt och umami från glazen tillsammans med den rika, saftiga laxen skapar en harmoni av smaker som är både unik och minnesvärd.

Så nästa gång du känner för att experimentera i köket, varför inte ge detta recept ett försök? Det kan låta som en ovanlig kombination, men det är precis dessa typer av kulinariska äventyr som gör matlagning så spännande. Vem vet, lakritsglaserad lax kan bara bli din nya favoriträtt.

Lämna en kommentar