Hemgjord lakrits – en steg-för-steg guide

Hemgjord lakrits – en steg-för-steg guide

Lucas Jansson

Har du någonsin undrat hur det skulle vara att göra ditt eget lakritsgodis hemma? Tänk dig att kunna skapa den där perfekta balansen av sött, salt och en hint av lakritsens karakteristiska djup, allt från ditt eget kök. Lakrits är inte bara en godbit som delar folket i två läger – de som älskar den och de som inte gör det – utan också en spännande utmaning att ta sig an hemma. Med denna guide vill vi ta dig genom varje steg i processen, från ingredienser till färdigt godis. Så bind för förklädet, för nu kör vi!

Vad du behöver för att göra hemgjord lakrits

Innan vi dyker ner i själva tillverkningsprocessen, låt oss börja med det grundläggande – ingredienserna och utrustningen du behöver. Du kommer bli förvånad över hur enkla ingredienser kan omvandlas till läckra lakritssnacks. Här är vad du behöver:

 • Vatten
 • Socker
 • Sirap
 • Vetemjöl
 • Lakritspulver (den hemliga ingrediensen!)
 • Anisöl
 • En gnutta salt (för den där perfekta balansen)

Och när det gäller utrustning, behöver du:

 • En tjockbottnad kastrull
 • En träsked eller en silikonsked för omrörning
 • Bakplåtspapper
 • En liten form eller bricka

Steg för steg: så gör du din egen lakrits

Nu när vi har alla ingredienser och utrustning redo, låt oss gå igenom processen steg för steg.

 1. Blanda torra ingredienser: Börja med att blanda vetemjölet, lakritspulvret och en nypa salt i en skål. Se till att det är väl blandat.
 2. Koka upp: I din tjockbottnade kastrull, blanda vatten, socker och sirap. Koka upp blandningen under omrörning tills sockret är helt upplöst.
 3. Tillsätt de torra ingredienserna: När sockerblandningen börjar koka, sänk värmen och tillsätt de torra ingredienserna långsamt medan du rör om kontinuerligt. Det är viktigt att undvika klumpar.
 4. Låt det tjockna: Fortsätt röra om blandningen på låg värme tills den börjar tjockna. Det här kan ta ett tag, så ha tålamod.
 5. Tillsätt anisöl: När blandningen är tillräckligt tjock, ta bort kastrullen från värmen och rör i anisölen. Blanda väl.
 6. Forma lakritsen: Häll ut blandningen på en plåt eller form som du täckt med bakplåtspapper. Använd en spatel för att jämna ut ytan.
 7. Kylning: Låt lakritsen svalna i rumstemperatur en stund innan du ställer in den i kylskåpet för att stelna helt. Det här kan ta några timmar.
 8. Skär och njut: När lakritsen är helt stel, ta ut den och skär den i önskade former. Nu är det dags att njuta av ditt hemgjorda lakritsgodis!

Tips för att lyckas med din hemgjorda lakrits

Att göra lakrits hemma kan vara en kul och belönande upplevelse, men det kan också vara lite klurigt första gången. Här är några tips för att öka dina chanser till framgång:

 • Var tålmodig: Lakritsblandningen behöver tid på sig att tjockna. Rör om tålmodigt och håll värmen låg för att undvika att bränna den.
 • Anpassa sötman: Smaken på lakrits kan variera beroende på lakritspulvret och anisölen. Smaka av blandningen och justera sötman med mer eller mindre socker efter behov.
 • Förvara rätt: Förvara din lakrits i en lufttät behållare i kylskåpet för att hålla den färsk längre.

Avslutningsvis

Att göra egen lakrits är inte bara ett roligt köksprojekt, det är också ett utmärkt sätt att imponera på vänner och familj med dina kulinariska färdigheter. Med lite övning kan du experimentera med olika smaker, kanske till och med skapa din egen unika lakritsvariant. Så nästa gång du känner för något sött, varför inte ta saken i egna händer och koka ihop en sats hemgjord lakrits? Lycka till!

Lämna en kommentar